boordevol ideeën over noord
veiligheid
ondernemers vertellen...
je bent jong en ...
geschiedenis & anekdotes
kroegverhalen
kunst in noord
strip: battling bara


450 KILO MOZA¤EKSTEENTJES

"Eerst wordt de klei geglazuurd en gebakken. Dan worden alle vormpjes met de hand uitgehakt, op kleine aambeeldjes..." Kunstenaar Bram van Waardenberg presenteert tijdens de Weekeinden van Noord het Zellij (spreek uit: Zellizj) Mozaiekproject.

"Het centrale thema is het versmelten van verschillende culturen en invalshoeken. Sommige motieven zijn klassiek Arabisch, andere zijn typisch Berber... en dat wordt weer gecombineerd met Westerse geometrische vormen."
Van Waardenberg heeft voor dit project 8 verschillende moza´eken ontworpen, die tijdens de Weekeinden van Noord "live" vervaardigd gaan worden door Mohammed El Kadiri.

El Kadiri is een Marokkaanse artisan uit Rabat-SalÚ, gespecialiseerd in het maken van klassieke Zellij moza´eken. Op het Zwaanshals is een werkplaats ingericht waar hij aan de slag gaat om de 8 plateaus van 80 x 80 cm te maken. De plateaus worden in tweetallen vervaardigd. In de ene is een Arabisch symbool of deugd verwerkt, vaak verbonden met een religieuze of familiewaarde, zoals "moed", "wijsheid", "mededogen". De tegenhanger hiervan is een plateau waar hetzelfde thema wordt weergegeven, maar dan op een "westerse" manier.

Als de moza´eken klaar zijn worden ze opgehangen op toepasselijke plekken: het thema "zorg" gaat naar een Gezondheidscentrum, het thema "bescherming" gaat naar de politie enzovoorts. Als alles goed uitgehard is gaan de moza´eken op reis langs verschillende bibliotheken in de wijk en tenslotte worden zegeschonken aan verschillende scholen.
Op zaterdagmiddag 13 september om 5 uur wordt het Zellij-project feestelijk geopend in de werkplaats aan het Zwaanshals 251. Iedereen is welkom om de ontwerpen van de moza´eken te bekijken en Bram van Waardenberg en Mohammed El Kadiri te ontmoeten.
Op een latere datum zal El Kadiri ook moza´ekworkshops geven in het Klooster.

Zaterdag om 17.00 uur Opening Zellij - moza´ekproject Van Waardenberg / El Kadiri op Zwaanshals 251

Exposure Rotterdam Creatief Beheer Creatief Beheer Exposure Rotterdam