boordevol ideeën over noord
veiligheid
ondernemers vertellen...
je bent jong en ...
geschiedenis & anekdotes
kroegverhalen
kunst in noord
strip: battling bara


SELMA IN DE SPORTSCHOOL

"Als ik met mijn vriendinnen afspreek, gaan we meestal gezellig shoppen in de stad, of we ontmoeten elkaar thuis. Dan zitten we uren te babbelen over van alles en nog wat. En ondertussen maar eten – lekkere hapjes, chips, je kent het wel! Totdat we merkten: héé, we worden dik!

Toen zijn we begonnen met sporten. Mijn vriendinnen houden tijdens het sporten hun hoofddoek op. Maar ik niet. Ik draag sinds mijn zeventiende een hoofddoek: ik heb ervoor gekozen omdat ik dat zo voel en daar sta ik ook helemaal achter. De hoofddoek hoort bij mij. Maar tijdens het sporten vind ik het lekker fris zonder! Wat ik voor sport doe? Oh, van alles. Hardlopen in het park, of naar de sportschool. Dan loop ik lekker met korte mouwtjes en een trainingsbroek. Ik doe aerobics, krachttraining...

Mijn vader zie ik elke dag: we werken samen in een winkel aan het Zwaanshals. Via de winkel heb ik heel veel nieuwe mensen leren kennen, ook Nederlandse mensen. Zo heb ik al een paar nieuwe vriendinnen gemaakt… Ik babbel met iedereen, dat vind ik leuk.
Ik ben heel gelukkig in het Oude Noorden. Ik wil hier blijven wonen. Ik ben op het ogenblik aan het studeren voor laborant. Ik wil echt iets presteren, iets waar ik trots op kan zijn. Iets waarvan andere meiden zeggen: "hé, dat wil ik ook! "
Mijn vader houdt veel van mij en hij steunt mij in mijn keuzes. Ik mag later trouwen met wie ik wil, ook met een Hollandse jongen. Als hij maar een goed mens is. En lief… Liefde is heel belangrijk!"HELEMAAL THUIS IN NEDERLAND

Sertan werkt in een tabakswinkel aan het Zwaanshals. Dagelijks voorziet hij massa’s klanten van rookgerei, lottotickets, kranten en kraslootjes. Maar hij volgt ook een studie: hij doet MER, een Hbo-opleiding management, economie en rechten. Sertan is in Rotterdam geboren, zijn ouders komen uit Turkije.

Positief
Sertan: "Ik voel me nooit gediscrimineerd of zo. Ja, als ik met een groepje Turkse jongens loop zie ik wel eens dat mensen ons vuil aankijken. Sommige jongens kijken dan vuil terug. Maar ik zeg: wees gewoon aardig, blijf vriendelijk, dat is de beste manier. Toch is discriminatie is iets wat altijd blijft bestaan. Kijk maar naar Amerika. De zwarten hebben wel gelijke rechten, maar het is toch: "oh, hij is zwart". En hier is dat ook zo: je kunt er niet omheen. Maar juist daarom moet je positief blijven. De oudere generatie is misschien meer geneigd om dingen vanuit hun eigen standpunt te bekijken. Maar mijn generatie wil heel graag de dingen van beide kanten bekijken. Ikzelf heb eigenlijk nooit problemen met mensen.

Thuis
M’n ouders zijn gescheiden, maar daar gaan ze heel goed mee om. Mijn vader is een vrolijke man. Altijd hard werken, maar hij komt thuis met een glimlach. Hij heeft veel vrienden.
Mijn moeder is een zelfstandige vrouw. Ze draagt wel een hoofddoek maar ze is heel modern. Als er wat te klussen valt of zo… zij doet ze alles zelf. Als er een lampje kapot is staat ze direct op de ladder. Ze doet ook vrijwilligerswerk. Zij voelt zich helemaal thuis in Nederland.

Droom
Staand achter de toonbank in de tabakswinkel vertelt Sertan : "Mijn droom is: manager worden van een groot uitgaans-complex met alles erop en eraan: restaurants, winkels, een feestzaal, liefst nog een zwembad erbij…" Op dat moment komt er een vaste Lucky Day Lotto-klant de zaak binnen. "En dan komt er ook een Lucky Day-hoekje..." , voegt Sertan eraan toe. "En een speciaal Vishoekje, waar je lekker kunt vissen." De klant begint te lachen.
Sertan: "Die plannen voor het Noordplein? Terrassen, een paviljoen, een feestzaal? Helemaal goed. Ik wil wel manager worden. Over 3 jaar ben ik afgestudeerd! Trouwens, flaneren langs de Rotte, dat lijkt me ook wel wat."
ALTIJD NIEUWSGIERIG
Studente en part-time verkoopster Julia is 20 jaar. Zij is geboren in Turkije en woont in het Oude Noorden.
Julia: "Ik heb het naar m’n zin in het Oude Noorden en ik wil hier zeker blijven wonen: al mijn familie en m’n vriendinnen wonen hier in de buurt! Het werken in een winkel is voor mij leuke manier is om kennis te maken met mensen van een andere cultuur. Door het werk heb ik een nieuwe Nederlandse vriendin gemaakt – echt leuk!

Het zou goed voor de wijk zijn als hier meer Nederlanders kwamen wonen. Nederlanders hebben weer andere dingen te vertellen dan Turken, zo hoor je nog eens wat. Ik ben altijd nieuwsgierig naar iets nieuws. Dat is een goede manier om je horizon te verbreden."

Exposure Rotterdam Creatief Beheer Creatief Beheer Exposure Rotterdam