boordevol ideeën over noord
veiligheid
ondernemers vertellen...
je bent jong en ...
geschiedenis & anekdotes
kroegverhalen
kunst in noord
strip: battling bara


IETS WAAR JE HELEMAAL VOOR GAAT

Saïf, 25 jaar, is jongerenwerker in het Klooster. Toen hij 17 jaar was verhuisde Saif met zijn ouders uit Rabat, de hoofdstad van Marokko, naar Rotterdam. In zijn werk heeft hij dagelijks te maken met de groep jongeren in het Oude Noorden waarover de laatste tijd in de media veel slechte dingen geschreven zijn. Saif: "Niemand weet waar de problemen van die jongens precies vandaan komen. Gebrek aan sociale controle, vaders die het te druk hebben met hun werk om zich met hun kinderen te bemoeien… Er zijn duizend verschillende redenen op te noemen en het ligt ook voor iedereen weer anders. Maar één ding staat voor mij vast: we moeten blijven proberen die jongens te begrijpen, al weten wij ook vaak niet hoe…. Daar zet ik me voor in."

Eigen stijl
Maar behalve jongerenwerker is Saïf is ook DJ: twee keer is hij al verkozen tot de meest gewaardeerde DJ in Mahgreb style van Nederland, op de toonaangevende internetsite van Marmoucha, een stichting die zich bezighoudt met het promoten van Marokkaanse muziek in Nederland. Hij draait geregeld in Paradiso, de Melkweg, hij heeft op het Dunya Festival gedraaid en voorprogramma’s verzorgd voor grote Raï sterren zoals Cheb Chaled en Cheb Mami.
Saïf: "Ik heb een eigen stijl: ik mix Marokkaanse muziek, de meest populaire Chaabi en Raï, met westerse sounds, vooral R&B. En bijvoorbeeld Busta Rhymes, daar ben echt ik fan van. Dat combineer ik met een vleugje Turkse, Surinaamse, Kaapverdische, Hindoestaanse muziek… als het maar swingt. De dansvloer moet vol, daar gaat het om!"

Passie
Saïf was altijd al gek van muziek. Toen hij 12 was werd hij al gevraagd om muziek te draaien op alle feestjes in de buurt. "In de loop der jaren heb ik echt een kapitaal uitgegeven aan CD’s , bandjes en stereoapparatuur. Tja! Maar dat hoort erbij. Muziek is mijn passie, m’n lust en m’n leven. Ik denk dat het belangrijk in het leven is om een passie te hebben, iets waar je helemaal voor gaat. Dan heb je ook geen tijd om rotzooi uit te halen. Samen met een vriend heb ik nu Bombasquad opgericht. Dat is een organisatie die een schakel wil zijn tussen jong talent en de platenmaatschappijen. Zo proberen we jonge mensen te helpen die iets willen bereiken in de muziek… "
Exposure Rotterdam Creatief Beheer Creatief Beheer Exposure Rotterdam