boordevol ideeën over noord
veiligheid
ondernemers vertellen...
je bent jong en ...
geschiedenis & anekdotes
kroegverhalen
kunst in noord
strip: battling baraGEZELLIGHEID KAN JE NIET ETEN

Hard werken, weinig verdienen...
Osman Ates zit al 15 jaar aan het Zwaanshals met zijn ATA Supermarkt. Hij woont ook in het Oude Noorden, tegenover de winkel.

"Al is het Oude Noorden erg achteruit gegaan de laatste jaren, ik vind het nog steeds heel gezellig om hier te wonen. Maar de winkel zou eigenlijk ergens anders heen moeten...
Bij een groentezaak in Ommoord zie ik dezelfde appels die wij ook verkopen. Alleen kosten ze in Ommoord 2.29 per kilo en bij mij 1.25. Meer kan ik hier aan het Zwaanshals gewoon niet vragen, anders verkoop ik niks. Dus reken maar uit wat ik verdien. Ik geloof dat het niet goed is voor een wijk als er teveel mensen met een laag inkomen bij elkaar zitten: voor mij als ondernemer is het een groot probleem. We werken hier met 4 mensen wel zes, soms zeven dagen in de week, maar het schiet niet op... Ik betaal me suf aan sociale lasten en ik heb bijna nooit een vrije dag."

Vestigingsbeleid
"Ik zou graag willen dat de gemeente in deze wijk een vestigingsbeleid zou voeren, dat er bijvoorbeeld niet meer dan 5 groentezaken in één gebied mogen zitten. Ik hoorde laatst van een klant dat er tussen hier en het Centraal Station 42 groentewinkels zitten. Of dat precies klopt weet ik niet, maar het zijn er tientallen. Iedereen concurreert elkaar dood. Het is een belachelijke situatie, waar niemand wat aan heeft. En wat heel raar is: er zit hier niet één bloemenzaak. Willen mensen bloemen kopen dan moeten ze naar de Benthuizerstraat. En dan gaan ze daar hun boodschappen doen. Weg klant..."

Politiepost
"Met de veiligheid in deze wijk is het niet best gesteld. Dat is echt een probleem, want zolang het hier niet veiliger wordt komen er ook geen mensen met een beter inkomen naar het Oude Noorden om te wonen of te winkelen. Toen hier aan de overkant nog een politiepost zat, was het hier een stuk beter. Toen liep er vaak even een agent binnen, om wat te kopen of om een praatje te maken. Maar nu... Er is veel te weinig politie op straat. Je kunt hier ’s nachts je auto niet eens laten staan. Van mij is er al één auto en één bestelbus gestolen. Deze wijk heeft echt veel meer aandacht nodig van de politie. Want zoals de situatie nu is, daar trek je geen klanten mee. Daar jaag je ze alleen maar mee weg."


ATA Supermarkt:
DE TURKSE WINKEL
VAN SINKEL


Een stuk meloen van 4.5 kilo? De klanten van Supermarkt ATA schrikken er niet voor terug. "Zeg, is dit tasje wel sterk genoeg?" vraagt een Surinaamse dame. "Jaaah!" antwoordt Yildiz, de caissière met de twinkeloogjes. "In dit tasje kan u hem helemaal meenemen naar Suriname hoor!" Mensen komen helemaal uit Berkel, Ommoord en Zevenkamp naar het Zwaanshals, om boodschappen te doen bij ATA. Omdat het goedkoop is, omdat het gezellig is en omdat ze enorm veel keus hebben.
Vijftien verschillende soorten fetakaas (geiten-, schapenen koe) hebben ze in huis, een gigantisch assortiment olijven (vers en in blik) en verder nog allerlei lekkernijen zoals granaatappelsap, carobsiroop, noten in honing, stremsel (om zelf kaas te maken) en voor de rest alles wat je maar kunt verzinnen: pennen, plakband, gloeilampen, kanarievoer... ATA is de Turkse versie van de Winkel van Sinkel.
Bij ATA kun je kiezen uit 6 soorten knakworst
Vieze vuile vingers
Yildiz: "Ik heb de gekste klanten hier! Er is en Nederlandse mevrouw van een jaar of 70, 80, die komt elke dag wel vier keer. "Ben je niks vergeten?" vraag ik dan. "Nee hoor!" zegt ze en een half uur later is ze weer terug. Ik moet voor haar altijd het muntgeld uit haar portemonnee pakken. Steevast gaat ze schreeuwen: "Blijf met je vieze vuile vingers uit m’n portemonnee!" Dat is onze vaste grap van de dag."
ATA Supermarkt
Zwaanshals 234 b
Rotterdam

Exposure Rotterdam Creatief Beheer Creatief Beheer Exposure Rotterdam