boordevol ideeën over noord
veiligheid
ondernemers vertellen...
je bent jong en ...
geschiedenis & anekdotes
kroegverhalen
kunst in noord
strip: battling bara


Eethuis Jasmine:
Gezellige vrijheid

Eethuis Jasmine op het Zwaanshals is niet zo makkelijk te vinden, daar is manager Mohammed het mee eens. Er zou een mooie lichtreclame op de gevel moeten komen, of een uithangbord. Maar daar was na de verbouwing helaas geen geld meer voor.

Van binnen is het duidelijk hoeveel werk er is verzet in het voormalige theehuis Al Hoceima aan het Zwaanshals. Het is uitgegroeid tot een volwassen restaurant, compleet met uitgebreide menulijst en iedere dag wisselende dagschotels. Karcha (gevulde lamsmaag) bijvoorbeeld, wat in Marokko als voorgerecht wordt geserveerd bij een feestmaal - bij geboorten of trouwerijen - staat op het zaterdagse dagmenu. Maar ook voor kip met couscous, lamsvlees met pruimen, konijn, hummus of een vegetarische schotel kan je bij Eethuis Jasmine terecht. En voor een heel scala aan broodjes, sandwiches, pannenkoeken, salades, stokbrood en tosti’s. En natuurlijk thee, verschillende soorten koffie en verrukkelijke milkshakes met aardbeien, mango en kiwi of avocado/- banaan. De inrichting is gezellig en fris, de muziek komt van Radio Rijnmond.

Verschillende culturen
Mohammed El Farhani, de manager die zijn naam ('De Vrolijke') eer aandoet: "We zijn drie maanden dicht geweest, hebben alles met onze eigen handen opnieuw opgebouwd.
Onze oude klanten zien we niet meer, dat waren mannen die de hele dag thee dronken, waar we hooguit dertig euro omzet op draaiden. We willen graag verschillende culturen hier in de zaak. Nu zijn onze meeste klanten Marokkanen. Er komen wel steeds meer Hollanders hier, maar dat zouden er nog veel meer moeten zijn. Vandaar ook de naamsverandering. Jasmine is meer een internationale naam, dachten we."

"dit patatje is niet van mij"
"Ik vind het belangrijk om goed Nederlands te kunnen spreken, dan heb je meer bewegingsvrijheid, dan is de wereld van jou.
We leren van onze Nederlandse klanten. Zo is er bijvoorbeeld een oudere dame die op Zuid woont. Elke keer als ze haar vriendin op het Zwaanshals opzoekt komt ze hier eten. Ze heeft mij van alles verteld over hoe het hoort hier in Nederland.
Voordat ze gaat eten vouwt ze haar handen en bidt ze. Ze vertelde ook precies hoe het bestek hoort te liggen en als ze gegeten heeft ligt er geen kruimeltje naast haar bord. Zo netjes. De eerste keer dat ze kwam eten riep ze me bij zich en zei ze heel zachtjes "Er ligt een patatje onder mijn stoel, en die is niet van mij." Gelijk opgeruimd natuurlijk, ik schaamde me rot!

Hand geven, eten geven, vriendelijk zijn.
"Gezellige vrijheid, dat willen we. Dat mensen lekker eten. En dat ze daar de tijd voor nemen. Klanten die alles snel snel naar binnen werken, dat vind ik jammer. Marokkaanse klanten zijn erg kritisch. Als iets niet vers of warm genoeg is sturen ze het terug. Vandaar dat we elke dag alles vers inkopen. We hebben niet, zoals andere restaurants, de hele diepvries vol liggen. Dat betekent dat aan het eind van de dag bepaalde gerechten soms gewoon op kunnen zijn. Onze droom is om ooit een restaurantketen te beginnen. Dat is Bram Ladage ook gelukt, die is ooit begonnen met één zaak".

Broodje gevaarlijk onder de toonbank
"Eén van onze specialiteiten is het Broodje Gevaarlijk, een stokbrood gevuld met sla, chilisaus, kipfilet en patat," vertelt Mohammed.
"Je wordt er sterk van, niet dik." Het Culinair Testteam van het Zwaanshalsmagazine koos daarnaast voor een verrukkelijke vegetarische schotel: hummus volgens geheim recept, brood en een salade van rode bietjes, komkommer, tomaat, olijven en ui.
Elf euro waren we kwijt, inclusief drankjes en gezelligheid. Eethuis Jasmine is echt een aanrader.


Eethuis Jasmine

Zwaanshals 394

elke dag open van 10.00-01.00u
Exposure Rotterdam Creatief Beheer Creatief Beheer Exposure Rotterdam