boordevol ideeën over noord
veiligheid
ondernemers vertellen...
je bent jong en ...
geschiedenis & anekdotes
kroegverhalen
kunst in noord
strip: battling bara


Het oudste café van het Oude Noorden

Café Maarten Vink, op de hoek van het Noordplein en de Zwart Janstraat, is het oudste café van het Oude Noorden. Het bestaat al sinds 1864 – al heette het toen nog geen Maarten Vink. Dat kwam pas toen Maarten Vink Senior de kroeg overnam.

"Die ouwe Maarten Vink, dat was me er één!" vertelt Cor, die alweer zo’n 17 jaar achter de bar staat en twee jaar geleden de zaak overnam van Maarten Vink Junior. (Dat was me er ook één, maar daarover straks meer...)

"Maarten Senior riep bijvoorbeeld de bakkersjongen die langsliep met een doos taart naar binnen en zei: Ik heb die taart besteld, zet maar op tafel! Waarop de stamgasten zich tegoed deden aan het gebak. Later kwam natuurlijk de bakker langs, van hé, hoe zit dat? Die taart was helemaal niet voor jou! Dan betaalde Maarten gewoon de rekening en dan hadden ze weer wat te lachen. Junior had trouwens ook altijd van die geintjes. Ik weet nog dat hij precies hetzelfde flikte tijdens één van die vorige Zwaanshalsfestivals! Toen liep er ook iemand voorbij met een schotel couscous en ja hoor, die werd ook het café ingeroepen!"

Maarten Vink Junior, die nu 68 jaar is, was eerst wielrenner. Daarna werd hij voetballer bij Excelsior en later trainer bij MVV, Wageningen en Voetbalclub Vlaardingen. Dertig jaar geleden nam hij de zaak over van zijn vader. In de tussentijd was hij ook nog jockey en bookmaker.
"Dan zaten ze met een transistorradiootje te luisteren naar de paardenrennen in Frankrijk. En bij Maarten kon je dan geld inzetten, wie d’r zou winnen. Dat mocht eigenlijk niet, maar ja, er mag zoveel niet, hè. Niet dat ik ooit gezien heb dat Maarten iets uitbetaalde, haha..." vertelt een doorgewinterde stamgast aan de bar.

Dit weekend op ZWAANSHALS TV een gesprek in Café Maarten Vink, met enkele vaste bezoekers, waaronder Herman, die ooit in het Nederlands Elftal speelde en de winnende goal scoorde tegen Italië - over voetbal, boxwedstrijden in de Riviérahal en kleine bedrijfjes die groot geworden zijn...

Exposure Rotterdam Creatief Beheer Creatief Beheer Exposure Rotterdam