boordevol ideeën over noord
veiligheid
ondernemers vertellen...
je bent jong en ...
geschiedenis & anekdotes
kroegverhalen
kunst in noord
strip: battling bara


VAN SAZ TOT KISS KISS
muziek op het Zwaanshals

Ysuf Özturk is geboren in een klein dorpje in Turkije. 25 jaar geleden kwam hij met zijn ouders naar Amsterdam en daar woont hij ook nog steeds. Sinds 10 maanden zit Ysuf, die inmiddels 30 jaar is, aan het Zwaanshals met een muziekwinkel.
"Kijk, dit is een saz, een soort Turkse gitaar… Moet je zien wat een mooi instrument – helemaal handgemaakt." vertelt Ysuf. "Wij verkopen veel instrumenten aan Nederlanders; mensen die bijvoorbeeld al gitaar spelen vinden het leuk om de saz uit te proberen. Ik verkoop ze voor € 130. Een Nederlandse instrumentenmaker zei mij een keer dat hij minstens € 400 zou vragen als hij zoiets moest maken. Wij importeren ze uit Turkije. Anders zou het onbetaalbaar zijn."

Slangenbezweerders
Al komt hij uit Amsterdam, Ysuf heeft veel leuke ideeën voor activiteiten op het Zwaanshals. "Ik weet zeker dat er behoefte is aan muziekles, zodat mensen kunnen leren de saz te bespelen. Als ik een ruimte had zou ik 5/6 keer per week muzieklessen kunnen geven. En wat ik ook wil doen is Volksdans-avonden organiseren. Ik weet twee geweldige muzikanten, die zou ik neerzetten voor de begeleiding. De een speelt zurna, dat is een traditioneel instrument met een heel hoog geluid, zo’n "slangenbezweerdersfluit", en de ander speelt davul, dat is een Turkse trommel. Ik weet zeker dat veel mensen dat leuk vinden. Of buikdansles, wie weet! Als dat doorgaat met die goedkope ruimtes aan de Rotte dan begin ik direct."

Kiss, kiss
In de winkel verkoopt hij ook CD’s en bandjes van bekende Turkse artiesten. Wat hij veel verkoopt?
"Ken je Tarkan? Van "Kiss, kiss"? Die is echt populair. En ook Mustafa Sandal. Ik denk dat die binnenkort gaat doorbreken!"
Ysuf heeft ook een grote DVD/video verkoop/verhuur afdeling. "Ik heb heel veel van Kemal Sunal, de grootste komiek van Turkije. De Turkse Charlie Chaplin. Zoiets!"

AKDENIZ
Video & Muziek

Zwaanshals Rotterdam
Exposure Rotterdam Creatief Beheer Creatief Beheer Exposure Rotterdam