boordevol ideeën over noord
veiligheid
ondernemers vertellen...
je bent jong en ...
geschiedenis & anekdotes
kroegverhalen
kunst in noord
strip: battling bara


PLAN POSITIEF ONTVANGEN

Sewim Yilmaz, mede-initiatiefneemster van het Yilmaz/Hopman/Biemans Plan is begonnen met een enquête onder ondernemers en bewoners, om erachter te komen wat men vindt van het Plan. Want plannen maken is leuk, maar het is belangrijk om erachter te komen of er ook draagvlak voor is, anders heeft het geen zin.

Gondels
Yilmaz heeft inmiddels met zo’n 150 mensen gepraat en de reacties zijn zeer positief.
"Vooral het idee van de gondels op de Rotte en de terrassen langs het water spreekt erg aan. Ik heb ook al veel mensen gesproken die een bedrijfsruimte willen huren aan de Zaagmolenkade – o.a. een Nederlandse vrouw die Surinaamse batikstoffen wil gaan verkopen en verschillende mensen die een locatie zoeken om een (o.a. Portugees) specialiteitenrestaurant te beginnen. Ook het idee van een stijlvolle, kleine feestzaal à la Zochers op de plek van het Waterpaleis valt enorm in de smaak."

Meer klandizie
De Exotische Markt/ Bazar naar voorbeeld van Beverwijk op de huidige plek van de ROTEB-locatie aan de Linker Rottekade vinden veel mensen een leuk idee, maar de ondernemers moeten wel aan het idee wennen.
"Dat kan ik goed begrijpen want een bedrijfsverzamelgebouw is toch wat anders dan je eigen zaak." zegt Yilmaz. "Maar als het straks lukt om die plekken aan te bieden tegen een lage huur dan denk ik dat er toch interesse voor zal komen. Mensen zijn vaak bang voor concurrentie, maar ik zou me zelfs voor kunnen stellen dat de Stichting die wij gaan oprichten ondernemers zou kunnen helpen om te zoeken naar zakelijke alternatieven.
Alleen omdat iemand nu een groentezaak heeft wil dat niet zeggen dat hij niet in staat zou zijn om een ander type zaak te beginnen, waarmee hij misschien ook meer klandizie trekt. Een ondernemer is tenslotte een ondernemer. Dat moet je niet onderschatten. Alleen: zakelijke adviezen zijn duur. Daarom zouden wij die adviezen mee willen nemen als onderdeel van wat de Stichting aan de ondernemers te bieden heeft."

Lichtjes
Alle geënquêteerden, zowel Nederlanders als allochtonen, stellen veel vertrouwen in het plan. Vooral de aanpak van de wijk als geheel spreekt veel mensen aan.

De drukte op het Noordplein, de lichtjes, de nieuwe impuls voor het uitgaansleven, de meeste mensen hebben er nu al zin in. "Dan hoef je niet meer de stad in om uit te gaan. Ik kan niet wachten!" zei één van de ondervraagden.
En het veiligheidsaspect? Yilmaz: "Als er veel ondernemers zijn die hard werken om een succes te maken van hun zaak gaat daar zo’n positieve uitstraling van uit dat dat misschien nog effectiever is dan meer blauw op straat."Exposure Rotterdam Creatief Beheer Creatief Beheer Exposure Rotterdam