boordevol ideeën over noord
veiligheid
ondernemers vertellen...
je bent jong en ...
geschiedenis & anekdotes
kroegverhalen
kunst in noord
strip: battling bara


WIJ KIJKEN BESLIST NIET DE ANDERE KANT OP

"De politie? Breek me de bek niet open!" De bewoners van het Oude Noorden zijn niet bepaald enthousiast over het functioneren van de politie in hun wijk en over de manier waarop sommige problemen worden aangepakt. Maar de politie zit met een groot probleem: te weinig mankracht.

"Wij zouden dolgraag willen dat we een blik agenten hadden wat we even snel konden opentrekken, maar helaas, dat hebben we niet. Daardoor blijven er zaken liggen waar we eigenlijk graag achteraan zouden willen," vertelt Quirine Schillings, woordvoerster van politie- district de Noordhoek.

Het personeelstekort is een landelijk probleem. Maar de politie is het absoluut eens met de bewoners: er moet meer blauw op straat komen. En daar wordt hard aan gewerkt. Men is op druk bezig nieuw personeel op te leiden. Helaas duurt het nog even voordat de nieuwe agenten volledig bevoegd de straat op kunnen. Tegenwoordig gaan de jonge agenten-in-opleiding steeds een paar maanden naar school en dan weer een paar maanden de straat op. Pas over twee jaar zijn de eerste surveillanten klaar, en over vier jaar de eerste agenten.
Quirine Schillings: "Ja, da’s niet bepaald snel, dat geef ik toe, maar toch: we gaan in de goede kant op. Gelukkig hebben we ook nog andere pijlen op onze boog, namelijk de zogenaamde 'jeugdagenten'."

Twee vrouwelijke agenten lopen sinds twee maanden fulltime rond in het Oude Noorden rond en leggen contact met de overlastgevende (voornamelijk Marokkaanse) jeugd. Op deze manier hoopt de politie de jeugdproblematiek in de wijk beter te kunnen aanpakken. Er is – in overleg met de Marokkaanse bevolking van de wijk – bewust gekozen voor twee oer-Hollandse vrouwelijke agenten. Hiervoor zijn twee redenen: de Marokkaanse buurtbewoners gaven aan dat de politie duidelijk moet maken dat in de wijk de Nederlandse norm geldt. Tevens gaven ze aan dat het beste vrouwelijke agenten konden worden ingezet, om te voorkomen dat tussen de politie en de Marokkaanse jeugd een 'wie is de sterkste-situatie' zou ontstaan. Dit lijkt goed te werken. De agenten kennen inmiddels vrijwel alle jongeren in de wijk bij naam en toenaam. Ze houden een oogje in het zeil en treden op als jongeren overtredingen begaan. Tevens bieden ze een luisterend oor.

Quirine: "Soms merken wij dat de mensen het gevoel hebben dat de politie niet naar hen luistert. Of dat mensen denken dat wij liever de andere kant opkijken als ons dat zo uitkomt. Dat doen wij zeer beslist niet. Wij willen met nadruk tegen iedereen zeggen: als je iets op je hart hebt, meld het dan. Want wij doen echt ons best om direct op de meldingen te reageren. Maar het kan soms ook zijn dat wij een noodgeval hebben waar we snel naartoe moeten. Dan kunnen we niet onderweg iets anders gaan doen. Ik vind dat wel een agent in zo’n geval moet uitleggen waarom hij of zij niet kan reageren. Maar ja, wij zijn ook maar mensen... "
Jo (71 jaar)
"Hier voor de deur zitten ze brommers op te voeren. Elke dag zijn ze daar bezig. Alle troep, motoronderdelen enzo, gooien ze gewoon op straat. En de hele dag maar over de stoep heen en weer scheuren met die knetterende brommers. Maar als ik er wat van zeg, helpt het niks. Als die wijkagent ze daar nou eens op zou aanspreken..."
Riet (70 jaar)
"Aan de politie hier in de wijk heb je niks. Laatst waren ze ruiten aan het ingooien verderop. Ik klampte toen een politiewagen aan. "Daar kunnen wij nu niet naartoe", zei die politievrouw ijskoud en ze reden gewoon de andere kant op. Dat is toch erg."
Mark (42 jaar)
"Bij de politie weten ze gewoon niet wat ze moeten doen. Aan de ene kant willen ze niet te negatief doen tegen die allochtone probleemjongeren, omdat ze die jongens niet het gevoel willen geven dat zij overal de schuld van zijn. Maar nu kunnen ze gewoon hun gang gaan en dat is ook niet goed."

Exposure Rotterdam Creatief Beheer Creatief Beheer Exposure Rotterdam