boordevol ideeën over noord
veiligheid
ondernemers vertellen...
je bent jong en ...
geschiedenis & anekdotes
kroegverhalen
kunst in noord
strip: battling bara


WIJ ZIJN AL JAREN BEZIG

Ron Bergwerf van Café Het Postiljon op het Noordplein is voorzitter van de Winkeliersvereniging Noorderboulevard. Hij heeft in de loop der jaren al heel wat energie gestoken in het heen en weer steggelen tussen de Deelgemeente en de winkeliers, die met lede ogen aanzien hoe het Oude Noorden langzaam achteruit gaat.

Ron: "Wij als Winkeliersvereniging zijn voortdurend bezig om meer mensen naar dit het winkelgebied toe te halen en het Noordplein als publiekstrekker te benutten door leuke acties en evenementen te organiseren. Maar helaas was de samenwerking met de Deelgemeente in de afgelopen jaren niet echt geweldig. Gelukkig gaat het sinds een jaar een stuk soepeler, maar door mijn ervaringen in het verleden is mijn spontaniteit een beetje doodgeslagen.

Slapeloze nachten
Om een voorbeeld te noemen: wij hebben in ‘98 en ‘99 het Beachvolleybal-Toernooi georganiseerd op het Noordplein. Dat was als publiekstrekker een groot succes. Maar in ’99 werd ineens een toezegging van zo’n fl.7000 door de Deelgemeente op het laatste nippertje ingetrokken en moest ik zelf nog snel sponsors gaan zoeken voor dat bedrag. Nou, dat heeft mij slapeloze nachten gekost. En zo kan ik nog wel meer dingen opnoemen. Laten we zeggen dat de communicatie beter zou kunnen. Wij als ondernemers hebben tenslotte het beste zicht op wat je hier voor de wijk kunt doen, niet een één of ander onderzoeksbureau dat ook eens een keertje hier komt kijken. Laatst nog was er ineens een rommelmarkt op het Noordplein – wij wisten van niks. Ik hoorde het toevallig van een klant. Dus dat was al raar. Bovendien was het precies op de zondag dat ook de Rotterdamse Havendagen waren. Staat niemand daar dan bij stil? Zo’n klein marktje, op de verkeerde dag, met geen enkele uitstraling en geen fatsoenlijke publiciteit... Soms denk ik wel eens: het lijkt wel of ze niet willen dat het lukt."

Tot je een ons weegt...
Ron vervolgt: "Met de Deelgemeente is het altijd praten, praten, praten en vergaderen tot je een ons weegt en vervolgens gebeurt er niets. Ik ga niet meer financieel mijn nek uitsteken of veel tijd en moeite investeren in dingen waarbij ik dan later moet constateren dat ik er (financieel of qua vergunningen) alleen voorsta.
Kijk, ik weet wel dat de Deelgemeente van goede wil is en dat ze veel goeie dingen doen, aan veiligheid enzovoorts. Maar er zijn in het verleden al zes, zeven plannen gemaakt voor deze wijk en er is nooit iets van de grond gekomen. Dus ik hoop dat er dit keer goede keuzes gemaakt worden en dat de Deelgemeente niet halverwege het plan weer als een hete aardappel uit hun handen laten vallen."


Niet van dat kleinschalige gedoe
"Over evenementen op het Noordplein kan ik maar één ding zeggen (en ik spreek hier uit ervaring): je moet het groots aanpakken. Niet van dat kleinschalige gedoe. Zo’n biologische groentenmarkt met 10 kraampjes, of zo’n kleine tropische markt, daar heb je niks aan. Dan haal je de mensen hierheen en dan denken ze: is dit nou allles? Dan sta je voor gek. Je kunt beter een paar keer per jaar groot uitpakken, net zoals wij een keer gedaan hebben met het feest van de Winkeliersvereniging een paar jaar terug. Toen heeft de Deelgemeente trouwens wel meebetaald. Maar wij hadden het plan uitgewerkt. Toen hadden we twee podia en bekende artiesten, o.a. Sugar Lee Hooper, en een groepje acteurs van Goede Tijden, Slechte Tijden, en een groot vuurwerk. Toen stond het hier zwart van de mensen! Het maakt eigenlijk niet uit wat je neerzet, of het nou André Rieu is of Corrie Konings, je moet bekende namen hebben, publiekstrekkers, anders schiet het niet op. Ik weet nog dat er een keer een voorstelling was van een één of ander klassiek orkest op een ponton op de Rotte. Dat heeft een vermogen gekost. Nou, het publiek wat er zat bestond uit alleen maar uit Gemeenteraadsleden en familie van de orkestleden zelf! Dat is toch belachelijk… weggegooid geld. Heel erg zonde. Voor wie doen ze zoiets in ’s hemelsnaam?"

Kwaliteit
"Of ik de zakelijke plannen van Yilmaz/Hopman/Biemans in het kader van de Groeibriljant al gelezen heb? Jazeker. Ik juich die plannen toe. Ateliers en restaurantjes aan de Linker Rottekade vind ik een goed idee. En terrasjes langs de Rotte, dat is ook hartstikke leuk - als de kwaliteit maar in de gaten gehouden wordt. Dat het niet een aaneenschakeling wordt van veel van hetzelfde, zoals helaas ook hier in de straat, want dat is niet gunstig. Hier op de Noorderboulevard merken wij dat het de eigenaren van de panden vaak niet kan schelen wat een huurder met een bepaalde winkelruimte gaat doen. Ze verhuren aan alles en iedereen, het gaat alleen maar om het geld. Als Winkeliersvereniging proberen we hier al jaren vat op te krijgen, de Deelgemeente probeert het ook… maar het is haast niet te doen."
Exposure Rotterdam Creatief Beheer Creatief Beheer Exposure Rotterdam