boordevol ideeën over noord
veiligheid
ondernemers vertellen...
je bent jong en ...
geschiedenis & anekdotes
kroegverhalen
kunst in noord
strip: battling bara


Rotterdams Meest Beruchte

"Achttien was ik, toen ik begon met rappen. Ik vond er een uitlaatklep in voor m'n frustraties. Op school ging het niet lekker, en thuis werd het ook steeds minder. Toen luisterde ik naar Mob Deep en NAS, maar ook veel naar soul. Eigenlijk gaf dat me nog meer inspiratie dan hiphopmuziek. Ik werd er kalm door en kon daardoor beter en dieper nadenken."" Inmiddels is Lorenzo (22) fulltime rapper. Hij treedt op onder de naam RMB ('Rotterdams Meest Beruchte'), verzorgt workshops voor de SKVR en geeft les op scholen en in buurthuis 'Het Klooster' in het Oude Noorden.

Betere toekomst
Een van zijn leerlingen is de dertienjarge Rayen Pocorni. Tot zijn tiende woonde Rayen in Suriname. Om hem een goede opleiding en een betere toekomst te bieden, stuurde zijn vader hem ruim twee jaar geleden naar Rotterdam. Nu woont hij bij zijn oudere broer en schoonzus in het Oude Noorden en zit op school 'de Vijverpoort' aan de Vijverhofstraat. Zijn moeder spreekt hij een keer per maand per telefoon, gezien heeft hij haar niet meer sinds zijn verhuizing. Mist hij haar? 'Soms wel, soms niet' antwoordt hij. 'Ik vond het in Suriname wel leuker, veel buiten, altijd mooi weer. Maar in Nederland zijn ook leuke dingen'. Lorenzo vertelt later dat hij bewondering heeft voor deze jongen, die nog zo jong is en toch gemakkelijk en ook positief in het leven lijkt te staan.

Ambitie
Rayen heeft nu vijf lessen gehad van Lorenzo en is een van zijn beste leerlingen. Hij durft wel iets te laten horen. Lorenzo zet muziek op. Met zachte stem en verlegen bewegingen begint Rayen te rappen ľ je ziet dat hij goed heeft gekeken hoe het moet en daarin zijn eigen stijl probeert te vinden.

Rayen is de naam
En ik woon in Noord
Ik zit nu op de Vijverpoort
Ik ben niet gestoord
Ik weet hoe het hoort
Dagelijks worden er mensen vermoord
Hoe kan het
Weten ze niet hoe het hoort
Ik zet altijd m'n beste beentje voor
Rayen uit Noord van de
Vijverpoort

Lorenzo: 'In mijn lessen leer ik mensen om zelf hun teksten te schrijven. Als ze dat nog niet kunnen, werk ik met trefwoorden. Zij vertellen me wat belangrijk is in hun leven en dan maken we daar samen een tekst op. Waar het mij om gaat is dat wat je rapt bij je past. Dus liever geen gangsta'rap, je kunt beter reŰel blijven. Ik leer je om te zeggen waar je voor staat, waar je vandaan komt en waartoe je in staat bent. Hoe meer verschillende mensen ik in een groep heb, hoe leuker ik het vind want dan onstaan er ook veel verschillende teksten. Mijn persoonlijke ambitie is om door te breken, ik wil veel optreden, videoclips maken, beroemd worden. En dan wil ik jongeren laten zien hoe je iets voor jezelf kunt bereiken zonder naast je schoenen te gaan lopen. Maar ook als ik niet beroemd wordt dan wil ik ze altijd blijven helpen en stimuleren om datgene te bereiken wat ik zelf niet bereikt heb.'

Ge´nteresseerd? Stuur dan een e-mail aan Lorenzo voor meer info: rmb3027@hotmail.com


Op kun je Zwaanshals TV Lorenzo en zijn leerlingen in actie zien.

Boodschaprap/Discriminatie

Er is een bepaalde groep die 't verziekt voor anderen
Dat is 't punt in de wereld dat moet veranderen
We moeten samenleven, samen delen
Je afkomst moet in deze geen mallemoer schelen
Kijk naar je doen en laten oftewel je gedrag
Heb je eigen visie, meelopen is wat niet mag
Want voorkomen is beter dan genezen
Groen, geel of zwart, we zijn allemaal levende
wezens

Refrein:
Er wordt gediscrimineerd, gediscrimineerd
Daardoor wordt elkaar de rug toegekeerd
Niet aangeboren, wel aangeleerd
Meestal zijn 't de kringen waar je in verkeert
R.M.B.

Opschep/Disrap

Vanwege mijn skillz raken jouw botten ontwricht
De manier hoe ik spit wordt er brand gesticht
Verblind door 't licht omdat ik de game verlicht
Mentaal, verbaal doorgedraaid alias gesticht
Gecrashed door de shit, sla jou ver uit zicht
Ik 100% thug, jij 100% nicht
Je bent en weet niet, jij dom blond wicht
Sla jullie soort van de baan alleen voor uitzicht
R.M.B.

Exposure Rotterdam Creatief Beheer Creatief Beheer Exposure Rotterdam