boordevol ideeën over noord
veiligheid
ondernemers vertellen...
je bent jong en ...
geschiedenis & anekdotes
kroegverhalen
kunst in noord
strip: battling bara


YILMAZ / HOPMAN / BIEMANS:
Het plan

Het Noordplein
Op het Noordplein wordt een Paviljoen gebouwd dat plaats biedt aan verschillende functies. Bijvoorbeeld een Kinderdagopvang plus Kinderhotel, waar kinderen ook s nachts kunnen verblijven, onder professioneel toezicht. Yilmaz: Er zijn heel veel jonge ouders die hier behoefte aan hebben. Er is ook een keuken gepland, zodat er warme maaltijden kunnen worden aangeboden. Rondom het Paviljoen zouden kinderspeelplaatsen en open badplaatsen kunnen worden ingericht door het team van Creatief Beheer, met de nadruk op veiligheid, creativiteit, knusheid en gezelligheid. Verder een demontabel podium waarop voorstellingen kunnen worden gegeven — de ene keer iets multicultureels, de andere keer iets typisch Hollands, zodat iedereen aan zijn trekken komt. Aan de buitenranden van het plein wordt een bomenrij neergezet, om geluidsoverlast voor de omwonenden te beperken.

Het Gemaal (tegenover Het Kookpunt)
Yilmaz: Het Gemaal zou kunnen worden omgebouwd tot een Turks badhuis, een Hammam. Niet zo ntje met twee stukken marmer en een fonteintje maar een originele Hammam, mooi ingericht, met massages en alles erop en eraan. Er zijn in heel Nederland maar twee echte Hammams, in Utrecht en in Den Haag. Een Hammam vervult een belangrijke sociale functie voor zowel mannen als vrouwen. Een Hammam is een heerlijke plek om te ontspannen, helemaal tot jezelf te komen

Het Zwaanshals
Hopman: Aan het Zwaanshals moeten betere zaken komen die ook een beter publiek naar de wijk trekken. Restaurants, iets duurdere zaken, die een bepaalde kwaliteit en service leveren. Wij zijn voor- stander van een vestigingsbeleid, zodat er niet straks weer tien groentezaken op een rijtje zitten.

De ROTEB Locatie aan de Linker Rotte Kade
Deze plek zou je kunnen inrichten als Bazar/Exotische Markt (denk aan Beverwijk). Allochtone ondernemers die nu op het Zwaanshals zitten en weinig winst draaien zouden hiernaartoe kunnen verhuizen. Voor een lage huur kunnen ze hun bedrijf voortzetten op een plek die veilig is en goed te beheren. De Exotische Markt is dagelijks geopend, zomer en winter, en is in de eerste plaats bedoeld voor de eigen wijk.

De Zaagmolenkade
De bergingen van de panden langs het water kunnen voor weinig geld worden omgebouwd tot ateliers, goedkope bedrijfsruimtes, exotische restaurantjes, theehuisjes, ijssalons, en dancings. Alles kleinschalig, met strenge regels om overlast te voorkomen. Aan de Rotte zou je terrassen kunnen bouwen - verwarmd, zodat ze ook s winters te gebruiken zijn. Bezoekers van de Exotische Markt kunnen daar lekker aan het water van een kopje koffie of een drankje genieten. Langs het water en op de Noorderbrug en de Zaagmolenbrug komen stille windmolens. Hopman: Zo wekken we zelf groene elektriciteit op, waardoor de bedrijfskosten voor bijvoorbeeld startende bedrijven of ateliers omlaag kunnen. De windmolens kunnen gedecoreerd worden door kunstenaars.

De Rotte
Er bestaat onder onder allochtonen grote behoefte aan een mooie ruimte die gehuurd kan worden voor grote feesten en bruiloften. Het Waterpaleis, waar nu de waterfietsen verhuurd worden, zou omgetoverd kunnen worden tot een feestzaal- annex-Waterterras. Yilmaz: Een prachtige zaal — met eigen keuken. Denk eens aan de werkgelegenheid die dat zou opleveren. Weet je hoeveel geld er wordt uitgegeven aan Turkse en Marokkaanse bruiloften? Vanuit het boothuis zou je bootjes, kano s, en waterfietsen kunnen verhuren. Op de Rotte zou je gondels kunnen laten varen, zodat mensen lekker ontspannen een uitstapje over het water kunt maken en daarna een lekkere Italiaanse pizza eten in het Waterpaleis. Toetje: Italiaans ijs en espresso natuurlijk! Eind september maakt de gemeente Rotterdam bekend welke projecten zullen worden uitgekozen om uitgevoerd te worden in het kader van de Groeibriljant.Exposure Rotterdam Creatief Beheer Creatief Beheer Exposure Rotterdam