HET KWEKERIJCONCEPT:
een succes...


HET KWEKERIJCONCEPT: een succes...

In de zomer van 2003 stond de Creatief Beheer tuin in de Zestienhovenstraat helemaal in bloei. Samen met de buurtbewoners maakte het team van Creatief Beheer van dit terrein-in-afwachting-van-bodemsanering een prachtige tuin: een oase van groen vol planten en bloemen, een kunstwerk en zelfs een vijver met echte autochtone Zestienhoven-kikkers, die als kikkervisjes in een regenplas op het terrein ontdekt waren door een paar buurtkinderen.









Karin Keijzer

Maar in oktober 2003 moest alles weer worden afgebroken, want de bodem moest gesaneerd worden. De wilgenkoepels, de plantjes, het 'kunstwerk dat klingelde in de wind', alles moest wijken voor de bulldozers. De Zestienhovenstraat was weer terug bij af: een treurige woestenij met een groot hek ervoor. Maar de deelgemeente, niet voor ÈÈn gat te vangen, besloot Creatief Beheer ten tweede male in te schakelen om het terrein op te fleuren. Van mei tot en met september 2004 was Creatief Beheer dus voor de tweede keer actief op de Zestienhovenstraat. 



Het kernprobleem

Creatief Beheer groenspecialist Karin Keijzer vertelt: "We hebben onze uiterste best

 

gedaan om er wat van te maken maar eerlijk gezegd: de vaart was er een beetje uit. Het kernprobleem was dat we in twee etappes moesten werken. In 2003 hebben we een prachtige tuin aangelegd daar en heel veel buurtbewoners hebben meegeholpen. Maar moest alles er weer uit, alle planten, alle kunstwerken, en in het voorjaar van 2004 moesten we weer helemaal opnieuw beginnen, op een kale vlakte... Terug naar af. Nou, je moet wel van goeie huize komen wil je daar de lol van kunnen blijven inzien. En het werkte ook niet, dat is gebleken. De participatie van de buurt was dit jaar veel minder. Zoals het nu gegaan is: plantjes erin, plantjes eruit.... Het riekt naar geldverspilling, slechte planning. De buurt vindt het dan al snel een zooitje - en gelijk hebben ze."


mitsen en maren

"Sowieso: er waren zoveel mitsen en maren bij dit project dat het bij voorbaat al haast gedoemd was te mislukken. Er werd vanuit de deelgemeente heel veel nadruk gelegd op toezicht. Tja... Ons hele budget is bijna opgegaan aan toezicht. En onze tuinman is half doorgedraaid! Dus dit jaar was het, ook vanwege de vele regen en daarna weer die hitte, een beetje `n zielige vertoning."

 




leerzaam

"Maar we hebben er veel van geleerd. De belangrijkste les was: splits nooit een project in tweeën. Zoiets is slecht voor het imago van een tuin. Voortaan is het: of we komen vóór

 


de sanering of we komen erná... maar we doen geen 'haasje over' meer. De deelgemeente wil altijd dat er snel snel wat gebeurt, zo is deze situatie ook ontstaan - maar dat doen we nooit meer. Toch: voor ons is een project nooit mislukt. Juist die half-half projecten zijn het leerzaamst, met het oog op toekomstige projecten. Zolang alles goed gaat denk je: "oh, ik weet hoe het moet!" maar dan leer je niks!"

Het kwekerijconcept

"Gelukkig hebben we ook leuke dingen geleerd. Bijvoorbeeld het kwekerijconcept.Dat hebben we deze zomer op de Zestienhovenstraat voor het eerstuitgeprobeerd en dat is ons heel goed bevallen. Dat gaan we in andere wijken ook in de praktijk brengen."


kant-en-klaar geveltuinpakket

Omdat de grond op het braakliggende terrein weinig water vasthoudt bedacht Karin Keijzer een nieuwe kweek-methode. Zakken pot/tuinaarde werden in de lengte opengesneden en daar werden de planten/stekjes ingezet. Zo drogen de planten minder snel uit en hebben ze voldoende voeding. Tegelijkertijd is zo'n zak een handige manier om de planten mee te nemen: een kant-en-klaar geveltuinpakket.

 

Karin: "Het idee was: planten kweken voor de hele buurt. Dan konden de mensen ze zelf meenemen en in de geveltuinen zetten. Heel veel planten zijn opgehaald. En de restanten hebben we zelf in verwaarloosde geveltuintjes geplaatst. Het idee was: een beetje advies over de plantjes, een praatje, de tijd nemen voor mensen en een ontmoetingsplek creÎren voor mensen uit de buurt, contact met de bewoners. En dat is gelukt. Gevoel voor de menselijke maat, dat vinden wij belangrijk."

© Carol
[ TERUG ]